Uşak Dokur Evi Hakkında

Eski Uşak evlerinin tipik örneklerinden ve tarihin günümüze yansılamalarından biri olan Dokur Evi'nin restorasyon çalışmaları tamamlanarak tekrar ayağa kaldırıldı.

Restorasyon çalışmalarında çürümüş, özelliğini kaybetmiş, deforme olmuş yapı elemanları değiştirilerek orjinal malzemelerle yapı korunmaya çalışıldı.

Geçmiş dönemlerde çok yaygın olarak halıcılık evlerin altında oluşturulan özel bölümlerde yapılır, hem de üstünde yaşanırdı. Uşak’ın tipik eski evlerinden biri olan Dokur Evi’de aynı şekilde kullanılmış. Ancak farklı olarak halıcı değil de mutafçılık (Keçi kılından dokunmuş veya örülmüş çul, çuval, yem torbası vb. dokumak) yapılmış.

Türk Evi karakteristiğinin izlerini taşıyan Dokur Evi ise dış sofalı bir Uşak evidir. Sofa, eski değim ile salona benzeyen yazın oturulup kalkılan çevresi açık bölümdür. Evde misafirlerin kabul edildiği başoda, aynı zamanda ailelerin yaşadığı odalar vardır. Uşak’ta o dönem yaygın olarak kullanılan hem işyeri hem de konut olarak kullanılan evlerden bir tanesidir.

Restorasyon çalışmalarının ardından halı dokumacılığı haline getirelen Dokur Evi’nde İş-Kur ile birlikte yapılan protokol doğrultusunda yaklaşık olarak 50 kursiyerle 14, 15 ve 17. yüzyılda tüm dünyada revaçta olan Uşak halıları otantik halde dokunuyor.

Tarihi Dokur Evi otantik halı kilim dokumacılığının yanı sıra resim sergileri ve tv program çekimleri gibi bir çok kültür ve sanat etkinliklerine de sahiplik yapıyor.

 

2004 yılında Uşak Beledyesi tarafından restorasyonu yapılmak üzere satın alınmıştır.
Orjinal malzemeleri korunmak suretiyle, çürümeye yüz tutmuş, deforme olmuş, özelliğini kaybetmiş yapı elemanları değiştirilerek restorasyonu tamamlanan Dokur Evi, 160 yıllık tarihi dokusuna uygun olarak, "Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi" adıyla 2010 yılında faaliyete başladı.

Gerek Uşak Belediyesi bünyesinde, gerekse Uşak Belediyesi, Trkiye İş Kurumu ve Halk Eğitim Merkezi ile müşterek açılacak kurslara ev sahipliği yapacak olan Dokur Evi'nde geçmişi Selçuklulara kadar uzanan, Avrupalı ressamların tablolarında sık sık tasvir ettiği Uşak Halıları ile el sanatları ve halı dokumacılığı sanatı yaşatılmaya çalışılacak.

Uşak'ın en büyük kültürel değerlerinden olan halıcılığın yaşatılmaya çalışılacağı Dokur Evi'nde, kadınlarımız tarafından dokunan el emeği göz nuru halıların gerek yurt içinde gerekse yurt dışında satımıyla kentimizin ekonomisine katkı sağlanarak, ülkemizin en büyük sorunlarından olan kadın istihdamına bir nebze olsun katkı sağlanıyor.

Konularında uzman eğitmenlerin nezaretinde dokunan halılar, oluşturulacak bölümde Uşaklıların ve turistlerin beğenisine sunuluyor.